
„OFICJALNY KOMUNIKAT BEZPIECZEŃSTWA.” Te e-maile podszywają się pod Onet i Google!
Coraz więcej użytkowników otrzymuje wiadomość zatytułowaną „OFICJALNY KOMUNIKAT BEZPIECZEŃSTWA” lub „Błąd płatności – Twoje konto zostanie zawieszone/usunięte”. Te e-maile podszywają się pod Onet Pocztę oraz Google, próbując nakłonić odbiorcę do kliknięcia w link i wykonania określonych działań. Co znajdziemy w treści tych wiadomości? Informację o współpracy obu podmiotów w zakresie ochrony kont użytkowników przed cyberzagrożeniami. Jak wygląda to w rzeczywistości?
ZOBACZ TEŻ: Odwołany lot? Uważaj na oszustwa!
Jak wygląda wiadomość z tytułem „Zabezpiecz konto”?
Wiadomość opatrzona jest nagłówkiem „OFICJALNY KOMUNIKAT BEZPIECZEŃSTWA.„ Nadawca informuje o wykryciu potencjalnego zagrożenia przypisanego do adresu e-mail odbiorcy, a także wzywa do natychmiastowego działania.

W wiadomości znajduje się też przycisk „ZABEZPIECZ SWOJE KONTO TERAZ” wraz z komunikatem, że konieczna jest natychmiastowa weryfikacja ustawień bezpieczeństwa. Dzięki temu użytkownik może rzekomo uniknąć przejęcia konta przez osoby nieuprawnione.
Jak wygląda e-mail, podszywający się pod Onet?
Nadawcy informują w wiadomości „Powiadomienie o bezpieczeństwie”, że system pocztowy wykrył próbę logowania z nieznanego urządzenia w ciągu ostatnich 24 godzin. Następnie zachęcają odbiorcę do sprawdzenia aktywności na koncie. To wszystko ma skłonić użytkownika do działania i kliknięcia załączonego linku. W kolejnych etapach zostajemy przeniesieni na stronę oferującą zakup programu antywirusowego.

Co oznacza „Błąd płatności – Twoje konto zostanie zawieszone/usunięte”?
Po przejściu na wskazaną witrynę pojawia się komunikat o rzekomym zagrożeniu złośliwym oprogramowaniem. Twórcy wiadomości zachęcają użytkownika do podjęcia działań naprawczych, w tym do wykupienia usługi ochrony antywirusowej.
Warto podkreślić, że taka forma komunikacji może być różnie interpretowana przez odbiorców, szczególnie gdy informacja o potencjalnej infekcji trafia do skrzynki e-mail. W niektórych przypadkach, rozróżnienie między komunikatem technicznym, a przekazem marketingowym może nie być oczywiste.
Pamiętaj! Komunikaty dotyczące bezpieczeństwa kont w usługach takich jak Google czy Onet zazwyczaj pojawiają się bezpośrednio w obrębie danej platformy lub po zalogowaniu się do konta. W przypadku wiadomości e-mail warto więc zachować czujność i upewnić się co do ich źródła!
Czy Google i Onet wysyłają takie wiadomości?
Nadawcy takich e-maili wykorzystują nazwy Google Pay i Onet Poczta, żeby wzbudzić zaufanie odbiorców. Nie oznacza to jednak, że te firmy wysłały te wiadomości.
Na co zwrócić uwagę?
- Komunikaty o infekcji systemu wysyłane e-mailem powinny wzbudzić Twoją czujność.
- Nigdy nie klikaj linków z nieznanych wiadomości, nawet jeśli wydają się pochodzić od zaufanych firm.
- Sprawdzaj dokładnie adres strony, na której się znajdujesz. Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje podejrzenia, opuść ją natychmiast.
- Nie podawaj danych karty w ciemno! Upewnij się, że płacisz za usługę, z której korzystasz.
- Przed zakupem oprogramowania sprawdź samodzielnie stan zabezpieczeń w ustawieniach systemowych.
Tego typu wiadomości pokazują, jak istotna jest uważność w codziennym korzystaniu z internetu. W razie wątpliwości poświęć chwilę na sprawdzenie źródła komunikatu, a także upewnij się, że podejmowane przez Ciebie działania są bezpieczne.
Potrzebujesz porady w zakresie cyberbezpieczeństwa? Aktywuj naszą usługę i odezwij się do nas przez Messenger. Postaramy się pomóc!
A jeśli chcesz być na bieżąco oraz unikać zagrożeń – śledź naszego bloga!
Materiał ma charakter informacyjny. Onet jest zarejestrowanym znakiem towarowym należącym do Ringier Axel Springer Polska. Google jest znakiem towarowym należącym do Google LLC. Żadna z tych firm nie jest powiązana z treścią przedstawioną w materiale.